Alles wat je wil weten over het European Plastic Pact

In reactie op groeiende milieuproblemen en toenemende hoeveelheden verpakkingsafval heeft de Europese Commissie op 30 november 2022 een nieuwe richtlijn voorgesteld die strenge en ambitieuze eisen stelt aan het beheer van verpakkingen en verpakkingsafval. Deze richtlijn, verwacht definitief te worden aangenomen eind 2024, is gericht op het drastisch verlagen van de hoeveelheid afval en het stimuleren van een circulaire economie binnen de Europese Unie.

European Plastic Pact

Verpakkingen spelen een cruciale rol in het beschermen en beveiligen van goederen, met name tijdens het transport. Echter, zodra deze functie vervuld is, veranderen deze verpakkingen in afval dat significant bijdraagt aan milieuproblemen. Met een gemiddelde productie van ongeveer 180 kg verpakkingsafval per Europeaan per jaar, en een stijging van het verpakkingsafval met meer dan 20% sinds 2013, wordt het steeds belangrijker om duurzame oplossingen te implementeren.

De nieuwe richtlijn introduceert strengere normen en eisen voor het verpakkingsontwerp, materiaalgebruik en afvalbeheer. Het doel is om de hoeveelheid verpakkingsafval per inwoner met 15% te verminderen tegen 2040, wat resulteert in een totale afname van ongeveer 37% binnen de EU. Deze vermindering wordt bereikt door de nadruk te leggen op recycling en hergebruik van materialen.

Een van de belangrijkste aspecten van de richtlijn is het stimuleren van het gebruik van milieuvriendelijke en herbruikbare verpakkingen. Bedrijven worden aangemoedigd om duurzamere verpakkingsopties zoals vaten, plastic bakken en pallets te overwegen voor het transport van goederen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van afval, maar bevordert ook een efficiënter gebruik van materialen.

European Plastic Pact

Verder legt de richtlijn een minimumgehalte aan gerecycled materiaal voor plastic verpakkingen vast. Tegen 2030 moet dit gehalte 35% zijn, stijgend naar 65% in 2035. Deze maatregel vereist dat bedrijven hun verpakkingsmaterialen en afvalbeheerstrategieën heroverwegen, door bijvoorbeeld meer gerecycled materiaal in te zetten zoals PCR-wikkelfolie.

Om de naleving te verzekeren, introduceert de richtlijn ook eisen voor volledige traceerbaarheid van industrieel verpakkingsafval. Bedrijven moeten effectieve monitoring- en controlesystemen implementeren om te waarborgen dat verpakkingsafval correct wordt beheerd en gerecycled. Dit is vooral belangrijk voor afval dat naar landen buiten Europa wordt geëxporteerd.

Tot slot moedigt de richtlijn bedrijven aan om overmatig gebruik van verpakkingsmaterialen tegen te gaan door het minimaliseren van onnodige verpakking. Dit kan bereikt worden door de afmetingen en het gewicht van de verpakkingen nauwkeurig af te stemmen op de producten, wat de hoeveelheid gegenereerd afval verder helpt verminderen.

De implementatie van deze nieuwe richtlijn biedt bedrijven niet alleen een kans om hun impact op het milieu te verminderen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere toekomst door innovatieve en verantwoorde verpakkingsoplossingen te omarmen.

Hoe kunnen we jou helpen?

Elke situatie is anders. Waar kunnen we jou mee helpen?

We komen ter plaatse en werken een oplossing uit die past bij jouw bedrijf.