Wat zijn de voor en nadelen van handwikkelfolie?

Manueel wikkelen of handwikkelfolie gebruiken heeft zijn voor- en nadelen. In welke situatie kies je best voor een handwikkelapparaat en wat is het alternatief? Dat ontdek je in deze blog.

Voordelen handwikkelfolie

Handwikkelfolie, het woord zegt het zelf: je hebt uiteraard handen nodig. Deze oplossing werkt vooral bij een beperkt aantal pallets, aangezien je mensen moet voorzien die met een handwikkelapparaat werken. In bepaalde situaties is dit handig. Bijvoorbeeld als het om een intern transport gaat. Snel even rekfolie bevestigen rond de goederen en klaar is kees.

Bij uitzonderlijke afmetingen is het ook moeilijker om te werken met automatische palletwikkelaars. Met handwikkelapparaten kan je dan manueel bijsturen. Tenslotte hoef je niet te investeren in machines.

Dat laatste punt is echter enkel een voordeel als het om lage aantallen gaat die gewikkeld moeten worden. Eens je over grotere volumes praat, valt het manueel werk niet langer te verantwoorden ten opzichte van de automatisering die wikkelmachines bieden.

handwikkelfolie

Nadelen handwikkelapparaat

En zo zitten we meteen bij de nadelen van handwikkelapparaten. Het is geen ergonomische oplossing, aangezien mensen zich in allerlei bochten moeten wringen om handwikkelfolie aan te brengen. Die mensen kosten je geld en tijd. Een wikkelmachine werkt sneller én verpakt efficiënter. Want die berekent exact hoeveel folie nodig is en welk type: rekfolie, stretchfolie of rekwikkelfolie. Zo ligt je verbruik veel lager dan bij handwikkelfolie.

Denk ook aan de uitstraling naar je klanten toe. Wie werkt met een handwikkelapparaat zal in principe pallets niet telkens op exact dezelfde manier wikkelen. Bij een laag aantal zal het resultaat nog meevallen. Bij een hoger volume wordt het slordig. Een wikkelmachine daarentegen wikkelt altijd op dezelfde manier en zo straalt je pakket professionaliteit uit.

Tenslotte gaat een wikkelmachine zeer accuraat te werk. Zo ben je zeker van een perfecte ladingzekerheid.

Samengevat: een handwikkelapparaat is vooral handig bij lagere volumes of intern transport. Bij hogere aantallen opteer je best voor een wikkelmachine. Twijfel je over welke oplossing het best bij jouw noden past? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.