Omsnoeren versus wikkelen: de juiste keuze voor jouw transportlading

In de wereld van logistiek en transport is het veilig en efficiënt vervoeren van goederen van essentieel belang. Een cruciale stap in dit proces is het zekeren van de lading. Omsnoeren en wikkelen zijn twee veelgebruikte methoden om dit te doen. Maar wanneer moet je nu kiezen voor omsnoeren en wanneer voor wikkelen van je lading? In deze blog gaan we dieper in op de factoren die deze keuze beïnvloeden, zodat je de juiste beslissing kunt nemen voor jouw specifieke transportbehoeften.

Omsnoeren: kracht en veiligheid

Omsnoeren is de methode waarbij je een band van plastic, staal of composietmateriaal rond je lading wikkelt en vastmaakt. Deze techniek biedt enkele voordelen:

 1. Sterkte: Omsnoeren creëert een robuuste, strakke binding rond je lading, wat voorkomt dat goederen verschuiven tijdens transport. Dit is met name handig voor zware en onregelmatig gevormde ladingen.
 2. Veiligheid: Omdat omsnoeren met behulp van band gebeurt, is het gemakkelijk te inspecteren en te controleren op eventuele beschadigingen. Dit helpt om een hoge mate van veiligheid te handhaven tijdens het transport.
 3. Milieuvriendelijk: In vergelijking met sommige andere methoden, zoals het gebruik van rekfolie, is omsnoeren een milieuvriendelijkere keuze omdat het minder afval produceert.

Wanneer moet je kiezen voor omsnoeren?

 • Bij zware en onregelmatig gevormde ladingen.
 • Bij goederen die extra beveiliging en stabiliteit nodig hebben.
 • Als je een milieubewuste keuze wil maken.
Omsnoeren of Wikkelen- De Juiste keuze voor Jouw transportlading

Wikkelen: efficiëntie en bescherming

Wikkelen, ook wel bekend als het gebruik van rekfolie of stretchfolie, houdt in dat je een elastische folie om je lading wikkelt. Deze methode heeft ook verschillende voordelen:

 1. Efficiëntie: Het wikkelen van ladingen met rekfolie is snel en gemakkelijk, vooral bij uniform gevormde ladingen. Het bespaart tijd en arbeid in vergelijking met omsnoeren.
 2. Bescherming: Rekfolie beschermt de goederen tegen stof, vuil en vocht. Dit is vooral gunstig voor gevoelige ladingen, zoals voedselproducten.
 3. Kostenbesparend: Rekfolie is vaak goedkoper dan omsnoeringsband en vereist minder investering in apparatuur.

Wanneer moet je kiezen voor wikkelen?

 • Bij uniform gevormde ladingen.
 • Bij goederen die bescherming nodig hebben tegen stof, vuil en vocht.
 • Als je kosten wil besparen en een efficiënte methode wil.
Omsnoeren of Wikkelen- De Juiste keuze voor Jouw transportlading

Conclusie

De keuze tussen omsnoeren en wikkelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type lading, de benodigde veiligheid, efficiëntie en kostenoverwegingen. Het is essentieel om de specifieke behoeften van je transportlading te analyseren en de juiste methode te selecteren.

In sommige gevallen kan een combinatie van beide methoden ook de beste oplossing zijn. Het combineren van omsnoeren en wikkelen kan een optimale balans bieden tussen kracht, bescherming en efficiëntie, afhankelijk van je lading.

Ongeacht welke methode je kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je medewerkers goed zijn opgeleid en dat je de juiste uitrusting en materialen gebruikt om ervoor te zorgen dat je goederen veilig en in optimale staat op hun bestemming aankomen. Onze accountmanagers kunnen je hierover het juiste advies geven.

Twijfels over welke oplossing je écht nodig hebt?


Reken dan op ons.