Stiho

Stiho is een groothandel in hout, plaatmateriaal en bouwmaterialen met meer dan twintig vestigingen in Nederland. Om snel en compleet te kunnen leveren, heeft het bedrijf constant een ruime voorraad in zowel distributiepunten als balieverkooppunten.

De uitdaging

  • Zoals bij veel bedrijven is de logistiek bij dit bedrijf een grote uitdaging. Het magazijn zit vol met verschillende bouwmaterialen als betonplex, multiplex, brandplaten, OSB, gyproc, deuren enz. Alles is maatwerk, dus zijn veel bestellingen een collectie van diverse soorten materiaal. Om die bestellingen efficiënt en veilig te verpakken worden ze gebundeld en gewikkeld tot één pakket. Voor de heftruckchauffeur is het inefficiënt om per soort het correcte aantal platen uit de rekken te halen en op de verpakkingslijn te plaatsen. Dat vergt dus een oplossing op maat.

Oplossing

  • Inefficiëntie, daar houden ze niet van bij Stiho. Dat treft, want bij Certis Benelux zijn we er ook allergisch voor. Dus pakten we dit met beide handen aan. Met onze hulp werd de verpakkingslijn voorzien van drie werkstations met liftsysteem. De heftruckchauffeur haalt een groot pak platen uit de voorraad en plaatst ze op een werkstation. Daar stapelt een operator het correct aantal platen op de lift. Vervolgens doet hij hetzelfde aan het volgende station, tot van elke soort het juiste aantal klaarligt. Het samengestelde pakket wordt daarna volautomatisch via een kettingtransport naar de verpakkingsmachine verstuurd.

  • Op basis van de afmetingen van de stapel zet de horizontale ringwikkelmachine zich automatisch in de juiste positie. Met een druk op de knop worden daarna alle platen als één pakket gewikkeld en naar de transportlijn gebracht.

Resultaat

  • Dankzij de combinatie van de verstelbare lift en ringwikkelaar, wordt een bestelling van verschillende soorten bouwplaten snel gebundeld én automatisch gewikkeld tot één stabiel pakket. Order picking, en bij uitbreiding de hele logistieke flow, verloopt een stuk efficiënter.