Is PET-band een beter alternatief voor staalband?

Bundelen en omsnoeren met staalband is al jaren in gebruik om zware goederen te fixeren. Maar is er geen milieuvriendelijkere manier?

Goed omsnoeren valt of staat met de keuze van het juiste type omsnoeringsband. Certis Benelux biedt verschillende soorten omsnoeringsband aan: onder andere staalband en polyesterband (PET). Veel mensen gaan voor staalband als “veilige” keuze. Toch breken we graag even een lans voor polyesterband want dat is in vele gevallen zelfs een betere én goedkopere optie.

Ontdek in dit artikel waarom.

Minder impact op het milieu

Staal produceren vraagt veel energie. Dit is uiteraard funest voor onze planeet én ook nog eens erg duur. Polyesterband daarentegen bestaat voor het grootste deel uit gerecycleerd materiaal én weegt maar liefst vijf keer minder dan staalband. Dit heeft een enorme impact op het transport natuurlijk. Tenslotte is polyesterband ook eenvoudig recyclebaar.

Veiliger

Polyesterband is vijf keer lichter dan staalband. Dit maakt het stukken gemakkelijker voor het personeel om met dit type band te werken en komt het de ergonomie ten goede. Verder heeft PET-band, in tegenstelling tot staalband, geen scherpe randen wat het risico op ongevallen drastisch vermindert. Staalband kan bij het losmaken alle richtingen uit springen wat gevaarlijk is voor wie dan in de buurt staat. En last but not least: als staalband op de grond ligt en iemand erover rijdt, bestaat de kans dat de wielen beschadigd worden. Dat heb je allemaal niet met polyesterband.

staalband
PET-strap-band-omsnoeren

Goedkoper

Als klap op de vuurpijl levert het gebruik van polyesterband je een forse besparing op in vergelijking met staalband. Niet alleen is het product zelf stukken goedkoper maar ook omwille van de tijd die je ermee uitspaart. Polyesterband is namelijk makkelijker te bevestigen en door het grotere aantal meter per rol, moet je de rol minder frequent vervangen.

Kwalitatiever

Goedkoop is één ding, maar hoe zit het dan met de kwaliteit? Over de kwaliteit hoef je je geen zorgen te maken want polyesterband heeft minstens dezelfde kwaliteit als staalband. Dat uit zich alvast in de elasticiteit. Waar staalband strandt op 0,1 %, biedt PET een elasticiteit tot 14 %. Concreet betekent dit dat PET- band meer schokken kan opvangen, zonder te breken. Ook als de lading schuift, krimpt of uitzet. Precies daarom kies je het beste voor polyesterband voor ladingen die krimpen na afkoelen of drogen. Tenslotte is PET-band weersbestendig. Terwijl staal roest, heb je bij PET-band geen last van oxidatie.

Heb jij vragen over omsnoeringsband? Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.

Hoe kunnen we jou helpen?

Elke situatie is anders.

We komen graag ter plaatse en werken een oplossing uit die past bij jouw bedrijf.

Laat de expert mij contacteren